Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyomlálj úgy, mint egy profi!

Agrolplacc
2019. 11. 11. 11:00:07
Gyomlálj úgy, mint egy profi!
Tiszta udvar, rendes ház – ezt rövid, mégis tartalmas közmondást sokan hallották már. Azonban a tapasztalt kertészek jól tudják, hogy egy udvart vagy kertet első sorban nem esztétikai okokból kell tisztán tartani, hanem hogy biztosított legyen az ott nevelt növények egészsége és biztonsága.

 Szélesi Ferenc - Főkertész

A kertek karbantartásához tartozik a gyomlálás is, ami mellesleg egy kifejezetten pihentető tevékenység is lehet, ha az ember úgy áll hozzá, hogy milyen jót tesz ezzel a kertjének. Persze ha több év kemény munkája forog kockán, akkor ehhez sem szabad játékként hozzáállni. Éppen ezért fontos, hogy a lehető legfelkészültebben szállj szembe a kertet veszélyeztető gyomokkal. Sokan egyből a gyomirtóhoz nyúlnak, azonban ezzel rend szerint nem csak a célba vett növényeket teszik tönkre, hanem maradandó károkat okoznak a kert hasznos lakóiban is. Ha szeretnéd elkerülni, hogy a gyomok átvegyék az uralmat kerted felett, de gyomirtóval sem szeretnéd mérgezni növényeidet (és saját magadat), akkor némi kertészfurfangra lesz szükséged!

A legjobb gyógyír a megelőzés

Ahol csak erre ideális üres felületet találnak, a gyomok bizony megpróbálják teljesen belepni azt. Előzd meg a gyomok elterjedését azzal, hogy segítesz növényeidnek megelőzni őket a kifejlődésben, vagy tedd lehetetlenné számukra a körülményeket némi talajtakaró segítségével. Ügyelj rá, hogy az ha utóbbi opciót választod, akkor rendszeresen újra kell majd takarni a talajt, ugyanis az organikus talajtakarók idővel lebomlanak.

Csírájukban fojtsd el őket

A kisebb palántákat és gyomcsírákat sokkal könnyebb kiiktatni, mint a nagy, kifejlett példányokat, amik erős gyökérzettel rendelkeznek.

Egy jó kis edzés

A kert és az udvar gyomlálása tökéletes lehetőséget biztosít némi komolyabb guggolgatásra, ami segít az ember lábainak és farizmainak karbantartásában is. Ezzel máris két legyet ütsz egy csapásra! 

Használd a megfelelő eszközöket

Éppen úgy, ahogy egy vajazó kést sem használnál halfilézéshez, úgy egy kerti szerszámot sem használnál olyan célra, amire nem felel meg. De ha már a késeknél tartunk – ezek kiváló eszközök lehetnek a gyomproblémák kiiktatására. Egy egyszerű konyhakéssel könnyedén operálhatod ki a gyomokat az érzékenyebb helyekről; egy hori-hori kés segíthet az átlagos méretű gyomok esetén; a nagyobb „falatokkal” pedig egy ásó bánik majd el igazán hatékonyan.

                                                              

A probléma gyökerei

Ahogy minden más problémának, úgy a gyomoknak is vannak gyökerei. Amíg a gyökér a talajban van, addig hiába vágod le a gyom szárát, előbb-utóbb új életre kap majd. Ha Véglegesen meg akarsz szabadulni ezektől, akkor gyökerestől kell kihúznod őket a földből!

Ne erőltesd túl magad

Ha a fenti guggolós technika nincs igazán ínyedre (vagy egyszerűen a térdeidet szeretnéd kímélni), akkor egy szokatlan gyomláló kellékre lesz szükséged: egy takaróra. Csak terítsd ki a kérdéses felület mellett helyezd magad kényelembe rajta (azért lefeküdni nem kell) és máris húzgálhatod ki a gyomokat kedvedre, amilyen tempóban jól esik.

A gyomok üzennek neked – figyelsz?

Túl sok pitypang terem a kertben? Akkor valószínűleg savas talajod van. Bogáncsok mindenütt? A talaj valószínűleg nem elég termékeny. A gyomok hasznos információkkal láthatnak el a kerted talajának állapotáról. Csak nézd meg, hogy milyen körülményeket kedvel az adott növény, és máris tudni fogod, hogy mi a helyzet kertedben!

Ültess talajtakarókat

A talajtakarókat nem csak lefektetni, hanem elültetni is lehet. Néhány terjeszkedő növény és bokor tökéletes erre a célra, ráadásul remek díszei is lehetnek kertednek. A lényeg, hogy ne maradjon hely a gyomok számára, ahol kifejlődhetnének.

Ne várd meg, míg elvetik saját magjaikat

Bárhogyan is csinálod, egy dologra mindenképpen figyelj oda – még az előtt végezz a gyomokkal, hogy elvetnék saját magvaikat. Még ha csak a magtokokat is vágod le róluk, azzal is előbbre leszel, mert ellehetetleníted számukra, hogy továbbterjedjenek.

Edd meg őket!

Nagyon sok gyomnak tartott kéretlen vendég valójában egészséges gyógynövény, tehát szó szerint ingyen termő gyógyszerek a kertben. Fogj egy zsebhatározót, és nézd végig kerted „nem szerződött” lakóit. Meglehet, hogy néhánynak nagyon is megörülsz majd!